Atractii din zona

Izbucul Tăuz, un izvor din piatră seacă

Un izbuc este un izvor carstic care la prima vedere nu are sau nu aduce nimic spectaculos, până la urmă munţii sunt plini de izvoare. Dar nu este precum vă imaginaţi. Un izbuc reprezintă ,,gura” de ieşire dintr-o peşteră sau galerie carstică inundată a unui râu/pârâu, către suprafaţă. În forma sa cea mai interesantă si mai spectaculoasă, un izbuc are caracter intermitent, adică după umplerea cavităţii cu apă, presiunea apei face ca izvorul să ţâşnească ca un gheizer rece, la intervale regulate.
de Viorel Iraşcu (www.plecatdeacasa.net)

Moara lui Filea

Acest izvor numit Izbucul de la Moara lui Filea, se află pe valea Gârda Seacă, pe drumul ce duce către Casa de Piatră şi către Peştera Coiba Mare din inima platoului carstic ce formează partea sudică a Masivului Bihor.

După ieşirea din sat, după ce lăsaţi în dreapta drumul către Peştera Scărişoara, la vreo doi kilometri întâlniţi un indicator scris cu vopsea pe un stâlp, lîngă ultima casă, ridicată pe tăpşanul care mărgineşte fosta moară de pe râu, cunoscută în zonă pentru forţa sa de măcinare, datorită debitului mare şi constant al apei, asigurat de acest izbuc.

Izbucul Tauz

De la aceasta, prin păduricea cu molizi si arini de pe malul râului, trecând peste două podeţe din buşteni, absolut încântătoare, ajungeţi lejer în 10 minute la un lăcuşor cu o culoare albastru închis care are reflexii turcoaz, şi  care ,,răsare” dintre doi pereţi de calcar care se oglindesc împreună cu cerul în apa limpede. Acest lac apărut din piatră seacă ascunde câteva aspecte inedite dar şi triste în acelaşi timp.

Primul ar fi că adâncimea sa depăşeşte 100 de metri, si că prin galerii subterane şi sifoane inundate comunică tocmai cu pârâul ce intră în Peştera Coiba Mare şi care parcurge, după unii săteni 7 kilometri pe sub munte, după speologi vreo 4, pentru a ieşi la lumină aici şi a se vărsa mai departe în râul Gârda Seacă.
Text preluat de pe site-ul Frumuseti ascunse ale Romaniei

Muntii Apuseni sunt o zona montana caracterizata prin numarul mare de pesteri (peste 4000 de pesteri) si alte fenomene carstice.Este un adevarat paradis al speologilor,intr-o zona salbatica de o mare frumusete.

Ghetarul de la Scarisoara

Cea mai renumita pestera de pe Valea Gardei este pestera Ghetarul de la Scarisoara.Aici se afla cel mai mare ghetar subteran din Romania si al doilea din lume ca volum (80.000 metri cubi de gheata,veche de pana la circa 4.000 de ani).Este o pestera amenajata pentru vizitare turistica situata langa catunul Ghetar,comuna Garda de Sus.

Portalul Pesterii Ghetarul de la Vartop.

Aceasta pestera de 340 metri lungime este de o mare frumusete fiind supranumita si "Pestera Minunata".Pestera este situata in apropierea satului Casa de Piatra,comuna Arieseni,judetul Alba.In aceasta zona omul a locuit din cele mai vechi timpuri,astfel ca in Pestera Ghetarul de la Vartop s-au descoperit urmele Omului de Neanderthal,vechi de 62.000 de ani, din Epoca de Piatra. 

Pestera Huda  Orbului

 Pestera  Huda  Oilor

Pestera  Sura Popii

Pestera  Coiba  Mare

Pestera Coiba Mare face parte din sistemul carstic Coiba Mare - Coiba Mica - Izbucul Tauz.Pestera Coiba Mare se afla langa satul Casa de Piatra.

Portalul pesterii Coiba Mare este cel mai mare portal de intrare in pestera din Romania avand dimensiuni impresionante de 74 metri lungime pe 47 metri inaltime.
Texte preluate de pe site-ul Pesteri de pe Valea Gardei